Zakelijk rijden zonder rittenregistratie


Wat is een rittenregistratie?

Een rittenregistratie is een overzicht van alle gereden ritten die u per kalenderjaar in uw zakelijke auto hebt gereden. De Belastingdienst vraagt de rittenregistratie steekproefsgewijs op bij bedrijven. Als de Belastingdienst uw ritgegevens opvraagt, kunt u aan de hand van een rittenregistratie inzichtelijk maken hoeveel zakelijke- en privékilometers u heeft gemaakt.

Deze rittenregistratie kan zowel handmatig als automatisch worden bijgehouden. Bij handmatige rittenregistratie moet u op locatie gegevens noteren als begin- en eindtijd van de rit, stand van de kilometerteller, vertrek- en aankomstadres en wanneer u van de gebruikelijke route afwijkt dient u dit ook aan te geven. Kortom, een tijdrovende klus. Bij een automatische rittenregistratie worden de ritgegevens met behulp van een ingebouwd GPS-systeem (black box) automatisch opgeslagen. Mits dit systeem beschikt over het Keurmerk RitRegistratieSystemen, worden alle ritgegevens volgens de eisen van de Belastingdienst correct bijgehouden.

Lees hier meer over ons rittenregistratiesysteem

Kan ik mijn auto zakelijk rijden zonder rittenregistratie?

U kan uw zakelijke wagen ook rijden zónder rittenregistratie. Dan moet u wel de volledige bijtelling betalen die staat voor het type auto dat u rijdt. In 2021 dient u voor een auto met verbrandingsmotor 22 procent bijtelling te betalen over de catalogusprijs. Voor een elektrisch aangedreven auto is dit 12 procent over een catalogusprijs tot 40.000 euro. Auto's met een hybride aandrijving (deels elektrisch, deels benzine) vallen ook onder het tarief van auto’s met een verbrandingsmotor en hiervoor geldt 22 procent bijtelling.


Wat moet ik doen om geen bijtelling te betalen?

U hoeft geen bijtelling te betalen wanneer u minder dan 500 privé kilometers rijdt. Om in aanmerking te komen voor het niet betalen van bijtelling dient u een verklaring geen privégebruik in te vullen. Dit moet u wel kunnen onderbouwen bij de belastingdienst doormiddel van een kloppende rittenregistratie.

De Belastingdienst vraagt de rittenregistratie ter controle op. De Belastingdienst voert deze controles steekproefsgewijs uit, door het scannen van kentekens of bijvoorbeeld nadat u een verklaring geen privégebruik van een zakelijke auto hebt ingevuld of als er een vermoeden van fraude of nalatigheid is. Wanneer uw rittenregistratie niet voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, kan u een hoge boete verwachten. Deze boetes kunnen voor grote bedrijven oplopen tot meer dan 5000 euro.


Ritregistratie doormiddel van rittenregistratiesystemen.

De meest efficiënte manier om deze rittenregistratie bij te houden is doormiddel van een rittenregistratiesysteem. Hierbij is het van belang dat het systeem 100% sluitend is en beschikt over het Keurmerk RitRegistratieSystemen. Zonder dit keurmerk loopt u alsnog kans op een boete. Producten met dit keurmerk voldoen namelijk aan de eisen van de Belastingdienst en aan de strengste regels met betrekking tot privacy en fraudebestendigheid. Onze rittenregistratiesystemen beschikken over dit keurmerk en zorgen ervoor dat u niet meer om hoeft te kijken naar de rittenregistratie. Zo bespaart u een hoop tijd en worden boetes van de Belastingdienst uitgesloten. Daarnaast kan u ook het verbruik van zakelijke voertuigen monitoren om zo te besparen op brandstofkosten.

Bekijk hier wat wij uw bedrijf te bieden hebben

Bereken uw actieprijs!