Een zakelijk voertuig gebruiken voor vakantie

U heeft een vakantie gepland staan en wilt graag met uw zakelijke voertuig gaan. Dit kan alleen wanneer u bijtelling betaalt. Wanneer u een ’verklaring geen privégebruik’ voor het voertuig heeft betaalt u geen bijtelling en mag er op jaarbasis 500 kilometer aan privé gereden worden. Als er sprake is van deze verklaring mag u dus niet op vakantie met uw zakelijke voertuig.

Dan is er echter nog de vraag of dat u het voertuig met een regeling van de zaak kunt ‘’huren’’, zodat u geen bijtelling hoeft te betalen en toch meer dan 500 kilometer mag rijden? Dit mag helaas niet van de Belastingdienst. Ondanks dat het voertuig wordt gehuurd van de zaak, ziet de Belastingdienst deze vakantiekilometers als privékilometers.

Het huren van de zakelijke auto voor bijvoorbeeld een vakantie is dus niet mogelijk en mocht dit wel gebeuren dan zal er bijtelling betaald moeten worden over de extra gereden kilometers. Ook loopt u dan het risico op een forse boete van de Belastingdienst.Een vervangend voertuig gebruiken tijdens uw vakantie

U kunt een vervangende auto van de zaak gebruiken voor uw vakantie, echter zitten hier wel een aantal gevolgen aan verbonden. Dit is bekend als de uitvoeringsafspraak. In deze uitvoeringsafspraak zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat ten onrechte dubbele bijtelling ontstaat.

U kunt voor uw vakantie de vaste auto inleveren en gebruik maken van een vervangende auto. Voor de vervangende auto moet u dan bijtelling betalen aangezien u deze hoogst waarschijnlijk voor meer dan 500 kilometer aan privédoeleinden gaat gebruiken. Hier zit een nadelig gevolg aan verbonden. De belastinginspecteur zal helaas niet stoppen bij de 22% bijtelling van de vervangende auto. De Belastingdienst kijkt naar u als berijder per jaar wat uw keuze is met wel of geen bijtelling.

Wanneer u voor het vervangende voertuig bijvoorbeeld 2 weken bijtelling betaalt voor uw vakantie dan zal dit ook doorberekend worden op uw vaste auto. De privékilometers per jaar zijn dus persoonsgebonden en niet voertuig gebonden. Hierdoor wordt de bijtelling voor het gehele jaar toegepast op het vervangende en vaste voertuig. De bijtelling zal dan met terugwerkende kracht van de voorgaande jaren betaald moeten worden. Het is dus niet mogelijk om alleen tijdens de vakantie bijtelling te betalen.

Gaat u niet op vakantie en betaalt u geen bijtelling? Zorg er dan voor dat de rittenregistratie sluitend is voor de Belastingdienst. Mocht u hier meer informatie over willen hebben. Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en wij nemen contact met u op!

Bereken uw actieprijs!