Bovag maakt zich sterk voor gestaffelde bijtelling

De huidige bijtellingsregels zijn branchevereniging Bovag al jaren een doorn in het oog. Ze zijn niet te spreken over het huidige systeem, dat een harde grens trekt bij 500 privékilometers per jaar. Bestuurders die daaronder blijven betalen geen bijtelling, daarboven is er meteen sprake van het volledige tarief. Onafhankelijk van het daadwerkelijk aantal gereden privékilometers.

Een stuk eerlijker

Volgens de Bovag zou een gestaffelde bijtellingssysteem – bijtelling per kilometer, een stuk eerlijker zijn. Bestuurders die met de auto op vakantie gaan betalen dan bijvoorbeeld meer dan werknemers die de auto af en toe gebruiken om naar de familie te rijden. Er ontstaat volgens de Bovag een meer eerlijk systeem, zonder dat daar ingrijpende veranderingen voor nodig zijn.

Gebruik van kastjes voor automatische rittenregistratie

Om de bijtelling per kilometer mogelijk te maken geeft de Bovag namelijk aan dat het van belang wordt om per rit bij te houden of die zakelijk of privé gemaakt wordt. Dat gebeurt nu ook al in auto’s die moeten registreren welke privé- en zakelijke ritten ze maken. In de praktijk hebben veel auto’s al de beschikking over een kastje dat de rittenregistratie automatisch verzorgt. Het betekent dat die kastjes de gegevens bijhouden die van belang zijn om de bijtelling per kilometer te kunnen berekenen.

Wat de prijs per kilometer zou moeten zijn

Op de vraag wat de prijs per kilometer zou moeten zijn en waar dus het omslagpunt zou moeten komen te liggen kon de Bovag op dit moment nog geen antwoord geven. Het is volgens de brancheorganisatie van belang dat de bijtelling uiteindelijk evenveel blijft ‘kosten’ voor de bestuurder en blijft ‘opleveren’ voor de overheid. Door de maatregelen budgetneutraal uit te voeren zou het volgens de Bovag mogelijk zijn om een meer eerlijk systeem te ontwikkelen, waarin bestuurders die de auto privé gebruiken daar het juiste bedrag aan bijtelling voor betalen.

RouteVision Kilometerregistratie, nu tijdelijk voor €0,12 per dag

U bent voor uw kilometeradministratie nog geen kopje koffie per dag kwijt. Bereken nu uw prijs op basis van uw huidige wagenpark.

Offerte aanvragen

Meer kennis opdoen?

Klik op de volgende knop om terug te gaan naar de Kennisbank verzamel pagina

Kennisbank

Bereken uw actieprijs!