Bijtelling in Nederland 2017

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het geld wat u als belastingplichtige betaalt over het privégebruik van een zakelijke auto. Het bestaat dus uit fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de zaak. Bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit wordt ook weleens fiscale waarde genoemd.

Als werknemer met een auto van de zaak is bijtelling een veelbesproken onderwerp in Nederland. Wel is het allerminst leuk om er mee bezig te moeten zijn. Of nog vervelender: het te moeten betalen. Vandaar dat wij van RouteVision hier alle belangrijke informatie over bijtelling in 2017 voor u op een rij hebben gezet.

Bijtelling, zuinig rijden, eco // RouteVision.nl

Waarom is privegebruik van de auto belangrijk?

Koolstofdioxide

Door het gebruik van uw zakelijke auto komt er koolstofdioxide in de lucht terecht. Nederland wil dat tegengaan en incasseert daarvoor belastinggeld. Maar iedere auto rijdt net iets anders, dus afhankelijk van het brandstofverbruik van de auto wordt uw inkomen daarop belast. Het in prive gebruik nemen van een zakelijk auto zorgt voor bijtelling.

CO2-uitstoot bepaalt hoogte van de bijtelling

Afhankelijk van de milieu-vervuilende CO2-uitstoot van uw zakelijke auto, kan de bijtelling oplopen tot vijfentwintig procent van de cataloguswaarde van de auto. De reden hiervoor is omdat de overheid vindt dat, duurdere auto’s meer impact hebben op de natuur en dus ook meer belastingcenten moeten opleveren.

Wanneer krijg ik bijtelling?

Wanneer u bijtelling krijgt is afhankelijk van een aantal factoren. Rijdt u bijvoorbeeld (in uw zakelijke auto) meer dan vijfhonderd kilometer privé? Zo ja, dan krijgt u te maken met bijtelling. Als u echter per jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt, dan geldt de bijtelling voor u niet.

U zult het aantal kilometers dat u privé gereden heeft, wel moeten bewijzen aan de Belastingdienst. Het is daarom noodzakelijk om een nauwkeurig opgestelde rittenregistratie te hebben wanneer u in een auto van de zaak rijdt.

Hoeveel bedraagt de bijtelling?

Het algemene bijtellingspercentage in 2017 bedraagt 22% procent van de cataloguswaarde van uw auto. Dit betekent dat, wanneer u een auto met een cataloguswaarde van € 30.000,- heeft, u € 6.600,- per jaar, oftewel € 550,- per maand, zult moeten betalen. Het laagste tarief in 2017 voor de bijtelling is 4%, alleen beschikbaar voor elektrische auto’s die geen CO2 uitstoten.

Youngtimer regeling 2017

Voor auto’s van vijftien jaar en ouder geldt ook in 2017 de Youngtimer regeling. Het bijtellingspercentage is voor deze auto’s vastgesteld op vijfendertig procent van de dagwaarde, dit is de zogenaamde waarde in het economisch verkeer. Dit houdt in dat u bij een wagen die bijvoorbeeld vijftien jaar oud wordt op 15 juni, u de eerste vijf maanden uitgaat van de cataloguswaarde en de maanden die overblijven van de dagwaarde.

Afhankelijk van de CO2-uitstoot kan ook dit percentage lager uitvallen:

Zuinige Youngtimers (CO2-uitstoot = 51-106g/km): eenendertig procent bijtellingspercentage
Semi-elektrische Youngtimers (CO2-uitstoot = 1-50g/km): vijfentwintig procent bijtellingspercentage
Volledig elektrische Youngtimers (CO2-uitstoot = 0g/km): veertien procent bijtellingspercentage

In een grafiek ziet de bijtelling voor Youngtimers er als volgt uit:

Bijtelling Youngtimers, CO2-uitstoot

(Afbeelding: de verschillende categorieën op basis van CO2-uitstoot voor Youngtimers.)

Geldigheidsduur verlaagde bijtelling

Vaststellen van bijtelling 2017 gebeurt op de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam van de gebruiker wordt gezet. Dit percentage blijft zestig maanden geldig en gaat in op de eerste dag van de volgende maand na de ingebruikname. Laat u bijvoorbeeld op 4 juni een nieuwe bedrijfsauto of auto van de zaak op uw naam zetten, dan gaat de periode van zestig maanden vanaf 1 juli van start. Na afloop van de zestig maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld volgens de dan geldende regels.

Auto's met een kenteken voor 1 juli 2012

Auto's met een kenteken voor 1 juli 2012 vallen onder de oude bijtellingsregeling. Onder de oude bijtellingsregeling gold een onbeperkte geldigheidsduur van het verlaagde bijtellingspercentage. Deze regeling stopt op 31 december 2018. Op dat moment wordt het bijtellingspercentage opnieuw berekend volgens de dan geldende regels.

Test uw kennis over kilometerregistratie

Hoevaak denkt u dat de gemiddelde kilometerregistratie niet klopt volgens de Belastingdienst?

Belastingdienst controles

De Belastingdienst heeft de controle op bijtelling fors opgeschroefd via nummerbord herkenning. Uit steekproeven is gebleken dat ± 30% van de totale controles de kilometerregistratie niet klopt.

Contact opnemen
Logo van Keurmerk RitRegistratieSystemen

Keurmerk RitRegistratieSystemen

De ritregistratiesystemen van RouteVision hebben een Keurmerk RitRegistratieSystemen. Zonder keurmerk heeft u geen zekerheid over een sluitende rittenregistratie.

Gerelateerd aan Bijtelling

Meer weten? We hebben nog veel meer informatie die u wellicht leuk vindt om te lezen. Laat het ons weten als u bepaalde informatie mist, die u eigenlijk wel op deze pagina verwacht. Op die manier helpt u ons om onze informatievoorziening verbeteren.

Meer kennis verzamelen?

Klik op de volgende knop om naar de Kennisbank te gaan.