Auto leasen zakelijk: zo werkt het

Op de Nederlandse wegen rijden maar liefst 1 miljoen leaseauto’s, vertellen de cijfers van VNA ons. De ruime meerderheid leaset de auto zakelijk. Dat is niet zo vreemd, aangezien leasen uitkomst biedt voor ondernemers die het hoge aankoopbedrag niet in een keer willen of kunnen betalen. Bij leasen betaalt u namelijk een vast, maandelijks bedrag voor uw bedrijfswagen.

Omdat u niet direct een grote investering doet, maar deze verspreid over maanden, kunt u ook sneller kiezen voor een nieuw model. Kies voor een ultrazuinige auto of een wagen met de nieuwste hulpsystemen en rijd veiliger. Bovendien heeft u met een nieuwe bedrijfsauto minder kans op pech langs de weg dan een occasion.

Alle voordelen van een auto zakelijk leasen:

De voorwaarden

Om een auto zakelijk te leasen moet u ondernemer zijn en door de BKR-registratie komen. Het is wijs om niet zomaar een krabbel onder een leasecontract te zetten. Mag u bijvoorbeeld de leaseauto bestickeren of ombouwen? Schakel eerst een lease-professional zoals Hellocars in die u gratis voorziet van informatie en advies en antwoord heeft op al uw vragen. Zo schaft u met het volste vertrouwen uw nieuwe wagen aan.

Alle voordelen van een auto zakelijk leasen:

Ons rittenregistratiesysteem installeren in de leaseauto is eigenlijk altijd toegestaan. Controleer dit voor de zekerheid met de leasemaatschappij en voorkom onaangename verrassingen achteraf.

Financial en operational lease

De leasemaatschappij biedt twee opties aan voor het zakelijk leasen van een auto: financial en operational. Het verschil zit ‘m in wie economisch eigenaar van de wagen is. In het geval van financial lease, bent u dat. Bij operational lease heeft de leasemaatschappij deze titel.

Wat is financial lease?

Economisch eigenaar zijn, betekent dat u verantwoordelijk bent voor de auto. Gaat bijvoorbeeld de motor kapot, dan stuurt de garage de rekening naar u op. Ook regelt u zelf zaken als onderhoud en de autoverzekering. Toch is financial lease interessant, omdat u aanspraak maakt op belastingvoordelen. Zo mag u fiscaal afschrijven, btw terugvragen en investerings- en renteaftrek toepassen. Dat levert uiteindelijk een besparing van honderden euro’s per jaar op.

Wat is operational lease?

Bij operational lease komen alle kosten die uw auto maakt bij de leasemaatschappij terecht. Zelfs brandstof is mee te leasen. Dat neemt een hoop zorgen weg en maakt een zakelijke auto leasen budgettechnisch ook heel interessant. U weet immers iedere maand wat u kwijt bent aan de bedrijfsauto. Bij deze vorm van leasen profiteert u niet van de fiscale voordelen, zoals wel het geval is bij financial lease.

Tussentijds opzeggen bij Hellocars

Waar een operational leasecontract al vanaf één jaar kan, sluit u een financial leasecontract meestal voor vijf jaar af. Mocht u onverwachts langdurig ziek worden, weer in loondienst gaan werken of andere redenen zien waardoor u uw leasecontract wilt opzeggen, dan is dat op voorwaarden altijd mogelijk. Zo kunt u de auto soms voor het resterende bedrag over kopen of met een afkoopsom het contract beëindigen.

Afloop leasecontract

Als het leasecontract ten einde komt, zijn er drie opties. In het geval van financial lease kunt u de bedrijfsauto overnemen en volledig eigenaar worden. U kunt ook de wagen inruilen voor een ander nieuw model. Of besluiten geen auto meer te leasen. Bij operational lease zijn alleen de laatste twee opties mogelijk.

Bereken uw actieprijs!